Ankara Anlaşması Vizesi’ne Başvuru (Türk İşadamı Vizesi)

Ankara Anlaşması vizesi Türk vatandaşlarının kendilerini işçi veya işveren olarak Birleşik Krallık’ta yerleşik kılmalarını sağlar. Dahası, Türk vatandaşlarına Birleşik Krallıkta bir takım oturum hakları kazandırır.

1973’te yürürlüğe giren hükümler, başvuru yapan tüm Türk vatandaşlar için geçerlidir; bu da süreci daha sorunsuz ve esnek hale getirir. Bununla birlikte, başvuru yapan bireyin Birleşik Krallık Göçmenlik yasalarını ihlali olduğuna dair bir kanıt varsa, Avrupa Topluluk Ortaklığı Anlaşmasından (European Community Association Agreement – ECAA) yararlanmaları engellenebilir.

Eğer başvuru sahibinin ECAA’dan yararlanmasına engel bir durum varsa, kişi şu anda işlem gören puan tabanlı sisteme tabi tutulacaktır.

İş kurma fikrine sahip bir Türk vatandaşıysanız eğer

Fikrinizi hayata geçirmenizde size yardımcı olabiliriz

Uygunluk Kriterleri

  • Türk vatandaşlığı
  • Sahici bir iş kurma(veya bir işe katılma) niyeti
  • Gerekli finansal kaynaklar/dayanak

İşinizi Birleşik Krallık’ta kurun.

Uzman Ücretlendirmemize göz atın

*Ankara Vizesi Anlaşması

turkish-businessperson

SSS – Ankara Anlaşması Vizesi

Bir başkası ile ortaklaşa başvuru yapmak mümkün mü

Hayır, bu vize türü ortaklaşa başvuru yapılmasına izin vermez. İş ortakları olarak Tier 1 (Girişimci/Entrepreneur) vizesine başvuru yapmanız gerekir. Ankara Anlaşması Vizesi kapsamında yalnızca bireysel başvuru yapabilir, mevcut bir şirkete katılabilir veya mevcut bir şirketi devralabilirsiniz.

Finansal kaynaklarımın nereden geldiğini belirtme zorunluluğum var mıdır

Başvuru sürecinin hızlanması için finansal kaynakların kökeninin belirtilmesi tavsiye edilir. Özellikle gerekli kapital bir aile üyesinden veya bir arkadaştan sağlanmışsa.

Finansal kaynağımı nerede tutmalıyım

Paranızı düzenli bir şekilde regüle edilen bir finansal kurumda tutmanız ve Birleşik Krallık’a gelirken parayı aktarabildiğinizden emin olmanız tavsiye edilir.

Birleşik Krallık’ta ne kadar süreyle kalabilirim

Birinci Ankara Anlaşması Vizesi başvuruları 12 ay Birleşik Krallık’ta kalma şansı tanır. 12 ay tamamlandıktan sonra 3 yıllık uzatma başvurusunda bulunabilirsiniz. Bununla birlikte, eğer işiniz Home Office’nin “Kabul Edilebilir” varsaydığı sınırın altında kalırsa, 12 aylık bir “acil” vize uzatması verilir. Bu süre zarfında, işinizin gidişatını “Kabul Edilebilir” düzeye çekmeniz ve problem yaşadığınız bütün sorunları gidermeniz beklenir. Daha sonra, 4 yılı doldurtuktan sonra, sürekli oturum için başvurabilirsiniz. Birleşik Krallık Vatandaşlığı için ise 6. yıl içinde başvurabilirsiniz.

Vizemle ilgili herhangi bir kısıtlama var mı

Evet, kamu fonlarına erişiminiz, hali hazırda sahip olduğunuzdan başka bir iş edinmeniz ve eğer zaten Tier 1 (girişimci/entrepreneur) olarak bir iş sahibiyseniz, bu vizeye geçmeniz yasaktır.

Vize döneminde Birleşik Krallık’tan ayrılmam mümkün mü

Evet, Birleşik Krallık dışında, bir yıl içinde, en fazla 180 güne kadar geçirebilirsiniz. Bununla birlikte, Birleşik Krallık vatandaşlığına başvurmayı düşünüyorsanız, yılda 90 günden fazla Birleşik Krallık dışında geçirmemeniz tavsiye edilir.

Başvuru yaparken kendim yerine bir başkasının finansal kaynaklarını kullanabilir miyim

Evet, bir başkası (örneğin; aile ferdi veya bir arkadaş) tarafından finanse edilmeniz mümkündür. Fakat, finansal kaynakların tarafınızdan kullanımının onaylanması gerekir.

Yatırımımı ne zaman yapmalıyım

Yatırımınızı Birleşik Krallık’a geldikten sonra yapmanız gerekmektedir.

Birden fazla iş sahibi/yöneticisi olmam mümkün mü

Hayır, süresiz oturumunuzu alana kadar kurduğunuz işe sadık olmanız beklenir.

Ne zaman süresiz oturum ve/veya Birleşik Krallık vatandaşlığına başvuru yapmalıyım

4 sene sonunda, eğer kurduğunuz iş halen aktif ve fonksiyonelse, süresiz oturum iznine başvuru yapabilirsiniz. 6 sene sonunda, eğer Birleşik Krallık’tan senede 90 günden az dışarıda bulunduysanız, naturalizasyon (Birleşik Krallık vatandaşlığı) için başvuru yapabilirsiniz.

Vize dahilinde ailemi Birleşik Krallık’a getirmem mümkün müdür

Evet, eşinizi, resmi partnerinizi ve 18 yaş altı çocuklarınızı getirmeniz mümkündür. Birleşik Krallık sınırları içerisinde yaşayan ilişkili kişiler buradan başvuru yapma hakkına sahiptir.

Yatırımımı nerelere yapabilirim

İş kurabilir, iş devralabilir veya gayrimenkul harici varolan bir işe ortak olarak katılabilirsiniz.

Başka bir vizeden Ankara Anlaşması Vizesi’ne değişim yapmam mümkün müdür

Evet, Birleşik Krallık’da yasal olarak başka bir göçmenlik kategorisinde olan bir Türk vatandaşı olduğunuz ve gerekli kriterleri sağladığınız sürece bu vizeye geçebilirsiniz (Not: Tier 1 Girişimci/Entrepreneur vizesi sahibi olan ve hali hazırda bir işletme sahibi olanlar Ankara Anlaşması Vizesi’ne geçiş yapamaz)

Ankara Anlaşması Vizesi

Ankara Anlaşması Vizesi aşağıdakileri gerçekleştirmek arzusunda bulunan Türk vatandaşları içindir:

  • Birleşik Krallık’da bir iş kurmak
  • Birleşik Krallık’a gelip bir işi yönetmeye yardımcı olmak

Ankara Anlaşması Vizesi’ne uygun olmak için aşağıdakilere sahip olmalısınız:

  • Gerçek bir iş kurma niyeti
  • Kurmak istediğiniz iş için yeterli finansal kaynak (alt limit yoktur)
  • Giderlerin size ait payını ödeyebilme kapasitesi
  • Kendinizi ve ailenizi geçindirmek için yeterli miktarda kar
  • Aktif bir rol (eğer bir şirkete ortak olarak katılıyorsanız)
  • Gerçek bir yatırım ihtiyacı/açığı (eğer bir şirkete ortak olarak katılıyorsanız)

Ankara Anlaşması Vizesi için kendi finansal kaynaklarınızı kullanabilirsiniz (ayrıca bir aile üyesi gibi üçüncü bir bünyeden gelen finansmanı da, eğer izniniz varsa, kullanabilirsiniz). Bu vizeye yalnızca “iş ortağı/ortakları” olmadan, tek başınıza başvurabilirsiniz.

Ankara Anlaşması Vizesi İngilizce seviyenizi kanıtlamış olmanızı şart koşmaz. Öte yandan, kurduğunuz işin kendi bakımı için yeterli düzeyde para kazanması beklenir.

Ek olarak, finansmanınızın ilgili alanda bir araştırma desteğine sahip olduğunu göstermeniz gerekecektir. Başka bir deyişle, seçtiğiniz iş alanının, ilgili maliyetleri ve konum araştırmaları yapılmış olması gerekir; bu, yatırımınız için gereken para miktarına yansıtılacaktır. Ankara Anlaşması Vizesi, Tier 1 – Girişimci/Entrepreneur vizesine kıyasla daha kolay bir seçenek gibi görünse de, asgari bir takım şartların olmayışından dolayı başvuru sahibine daha fazla zorlama ve inceleme getirmekte dolayısıyla tavsiye ve rehberlik için yardım ihtiyacı doğurmaktadır.

Ankara Anlaşması Vize’sinin kendine has bir orijinallik testi vardır. Bu, yeni bir işletmeye başlama niyetinin gerçekliği, iş planının açıklığı, yapılan araştırma ve söz konusu işletmedeki önceki veya mevcut herhangi bir deneyim ile sağlanan kanıttır.

Bunun için aşağıdakileri göstermek durumundasınızdır:

  • Paranın size ait olduğunun veya parayı kullanmaya yetkili olduğunuzun kanıtı
  • Mevcut yaşam masraflarınızın kanıtı
  • İş planı
  • İlgili nitelikleriniz veya deneyimleriniz
  • Uygulanabilir ise, üçüncü taraf yardımı
  • Finansmanınızın geçerliliği ve güvenilirliği

Ankara Anlaşması Vizesi Geçerlilik Süresi Uzatma

Olası bir Ankara Anlaşması Vizesi geçerlilik süresi uzatmasına, ilk 12 aylık ikametinizden sonra, uygun olabilmeniz için aşağıdakileri göstermeniz beklenmelidir:

  • İşletmenizin Birleşik Krallık’da halen aktif olması
  • İşletmenin yürütülebilmesi için gerekli maliyetlerinden kendi payınızı ödeyebiliyor olmanız
  • İşletmenizin kârının, kendinizi ve varsa ailenizi desteklemek için yeterli olması

Eğer 3 yıllık geçerlilik süresi uzatmanız hakkında Home Office tarafından bir şüphe varsa, aşağıdaki durumlarda size 12 aylık “aciliyet” vizesi verilebilir:

  • İşletme, ilk 12 ay boyunca bazı problemlerle karşılaşmış ve finansal başarı hala kanıtlanmayı bekliyorsa
  • Şirket kurulum aşamasında sadece kayıp veya marjinal kâr üretiyorsa
  • Başvu sahibi yalnızca banka hesap dökümlerini sunup müşteri bilgisi sunamıyorsa

İçtenlik/Özgünlük/Orjinallik Testi (Geçerlilik Süresi Uzatma) (3 translations are suggested, choose according to preference)

Ankara Anlaşması Vizesi’nin geçerlilik süresini uzatabilmek için, yükümlülüklerinizi yerine getirdiğinizi Home Office’e göstermek durumundasınızdır. Başka bir deyişle, Birleşik Krallık’da gerçekten bir işletme kurduğunuzu veya bir işletmeye katıldığınızı göstermeniz beklenir.

Dahası, işinize (yeni veya mevcut) ilgili miktarda para yatırdığınızı ve bu işte gerçekten devam etmek niyetinde olduğunuzu göstermek zorundasınızdır.

Home Office, aşağıdakileri dikkate alıcaktır:

  • Sunduğunuz kanıtların tamamı
  • Finansal kaynağınızın güvenilirliği
  • Sigorta, tescil, akreditasyon
  • Diğer ilgili belgeler ve bilgiler

Ankara Anlaşması Vizesi ile Birleşik Krallık’a Yerleşim (Süresiz Oturum İzni)

Ankara Anlaşması Vizesi kapsamında Birleşik Krallık’da bulunan Türk vatandaşlarının süresiz oturumu için aşağıdaki kıstaslar aranmaktadır:

  • İllegal bir aktivite de bulunmamak veya illegal bir aktiviteye ya da bir gruba/kişiye ilişkin olmamak
  • Bir güvenlik tehdidi teşkil etmemek
  • Yalnızca kendi işlerinin kârının kendilerini ve herhangi bir bağımlıyı desteklemek için yeterli olduğunu göstermek. Marjinal kârlar yeterli olmayabilir
  • İşletmelerinin hala aktif olduğunu gösterebilmek ve en az 12 ay daha bunu yapmaya devam etmeye niyetli olduğunu göstermek
  • İşletmelerinin orijinal olduğunu gösterebilmek (örneğin; müşteriler, iş ortakları, ciro vb.)

Home Office, arkadaşlarınız ve aile üyeleri arasında yapılan işlerin geçerliliğini sorgulayabilir (ve şüpheci olabilir). Home Office, aile bireyleri ve arkakadaşlar arasında yapılan işleri başka bir Ankara Anlaşması Vizesi başvurusunu desteklemek amacıyla yapılıyor olarak görebilir ve sahteciliği ima edebilir.

Daha önceki vizenizi de kullanmanız mümkündür (örneğin; daha önceden Tier 2 vizesi varsa), ancak başvuru için en son dönem esas alınmalıdır.

Ankara Anlaşması Vizesi, başvuru yapanların, Birleşik Krallık’da Yaşam Testi’ni ve İngilizce düzeyi kanıtını veya belirli bir bakım gereksiniminin tamamlamasını gerektirmez.

4 yıllık ikamet süresinden sonra Birleşik Krallık’da süresiz oturum izni için başvurun.

Birleşik Krallık Vizelerine Yaklaşımımız

  • 1 Adım
  • 2 Adım
  • 3 Adım
  • 4 Adım
  • 5 Adım
  • İlk danışma
  • Belge Toplama
  • Belgelerin İncelemesi
  • Göçmenlik Konusunun Sonlandırılması
  • Home Office’in kararı