fbpx

Ankara Anlasmasi Vizesi : nasil basvurulur ve Birlesik Krallik pasaportu nasil elde edilir ?

GOCMENLIK KURALLARINDA YAPILAN DEGISIKLIKLER
Aralık 21, 2018
AB ile anlasma saglanamadigi durumda AB vatandaslarinin 29 Mart 2019’dan sonra Birlesik Krallik’a giris icin vize basvurusu yapmalari gerekecek
Ocak 29, 2019

Muvekkillerimizden en cok gelen sorular

Bu makalemizde Ankara Anlasmasi ile Birlesik Krallik’a yerlesme konusunda en cok merak edilen sorulari yanitlayacagiz.

1. Kimler Ankara Anlasmasina basvurabilir? Ankara Anlasmasinin basvuru kosullari nelerdir ?

Turkiye ile Avrupa Toplulugu Ortaklik Anlasmasi (ECAA), halk arasinda bilinen adiyla Ankara Anlasmasi, 18 yasindan buyuk Turk is insanlarinin Birlesik Krallik’ta kendi islerini kurmalari icin verilen vize kategorisidir. Bu vizeyi edinebilmek icin Birlesik Krallik Ic Isleri Bakanliginin vize degerlendirme surecinde dikkate aldigi bazi kriterler mevcuttur.

* Is kurmak icin hakiki bir niyetin varligi: ana faktordur. Bavuruculardan gelecekte kurulacak isin hakikiligini gostermesi acisindan potansiyel musterier bulmalari ve kurulacak ise dair butun ihtiyaclarin karsilanmasi adina ilk adimlarin atilmasi beklenir (Ilgili kilavuzda acikca belirtilmese de )

* Yeterli Sermaye: Oncelikle yeterli sermayeye sahip olundugunun kanitlanmasi hem kisilerin Birlesik Krallik’a geldikten sonra isin aktif hale gelip kazanc elde edilmeye baslanincaya kadarki surecte kendilerini gecindirmeleri ve isin kar eder duruma gelmesi icin gerekli yatirimin yapilmasi acisindan onemlidir. Ikinci olarak, paranin kaynagini aciklamak, Birlesik Krallik kara aklama konusunda cok titiz ve kati bir ulke oldugu icin cok onemlidir. Paranin kaynaginin ilgili dokumanlarla aciklanamamasi ya da paranin kaynaginin mesru olmamasi durumunda basvurucular red ile karsilasabilir.

* Ingilizce dil seviyesi: Belirli bir dil sarti olmamakla birlikte, basvurucularin gelecekte kuracaklari isi en azindan yurutebilecek kadar Ingilizce’ye hakim olmalari gerekmektedir. Pratikte genel olarak dil seviyesi belgelendirilmeyen adaylar red ile karsilasmaktadir.

* Son olarak Bakanligin bu isi gercekten yapabileceginize ve kar edeceginize inanmasi icin basvuruculardan kuracaklari is ile ilgili tecrube ya da egitime sahip olmalari beklenmektedir

Basvurular Birlesik Krallik Ic Isleri Bakanligi ya da vize basvuru merkezleri araciligi ile yapilir. Karar surecinin Ingiltere’den basvuru yapilmasi durumunda 6 aya kadar Turkiye basvurularinda ise 4 aya kadar surebildigi dikkate alinmalidir.

2. Birlesik Krallik’a ailem ile birlikte tasinmam mumkun mu ?

Ana basvuru sahibine bagimli kisiler de ana basvurucuyla birlikte Birlesik Krallik’a giris yapabilir. Bagimli kisiler 21 yasindan kucuk cocuklar, esler ya da evli olmayan partnerler olabilir.

3. Ilk yilin sonunda vizemi uzatmak icin sirket kurmus olmak ya da kesin bir miktarda kar elde etmek zorunda miyim ?

Turk Is insanlari sahis sirketi ya da limited sirket kurarak ticari faaliyetlerini Ankara Anlasmasi vizesi kapsaminda devam ettirebilirler. Kisiler vizelerini ve Ulusal Sigorta numaralarini edinir edinmez calismaya baslayabilirler. Ankara Anlasmali is insanlarindan 12 aylik bu surecte kendilerini ve varsa kendilerine bagimli kisileri gecinderecek ve vergilerini odeyecek yeterli kari elde etmeleri beklenir. Uzatma basvurusundaki basari kisinin 12 aylik surecte yeterli kari elde etmesi ve bu karin kisinin gecimini saglayacak seviyede olup olmadigina baglidir.

4. 3 yillik uzatma almak icin nelere dikkat etmem gereklidir ?

Genel kural olarak, Ankara anlasmali Turk is insanlarinin yilin en az 6 ayini Birlesik Krallik’ta gecirmeleri gerekmektedir. Uzatma vizesi sirketin saglikli kar tablolarina sahip oldugu durumlarda genelde 3 yillik verilir. Bakanlik isin gercekligine karsi suphe duydugu durumlarda sadece 1 yillik uzatma vizesi de verebilir. Bu bir yilin sonunda isin gelisimi ve gercekciligi tekrar kontrol edilir.

5. Ankara Anlasmasi suresiz oturum hakkindaki son degisiklik neye dair ?

Degisiklik oncesinde Ankara Anlasmali Turk is insanlari 4 yilin tamamlanmasiyla birlikte suresiz oturum basvurusu yapmaya hak kazanabiliyorlardi. Ancak Mart 2018’de karara baglanan Aydogdu davasiyla birlikte bu sure bes yila cikarildi. Bu da Ankara Anlasmali Turk is insanlarinin ilk basvurularindan suresiz oturum basvurularina kadar once en az uc basvuru yapacaklari anlamina gelmektedir. Suresiz oturum basvursu yapmak istyen Ankara Anlasmali Turk is insanlari artik Ingilizce testi ve ‘Life in the UK’ denilen sinavada girmeleri ve gecmleri gerekmektedir. Kisiler suresiz otutum hakkini elde etmelerinin uzerine her turlu calisma hakkina sahiptirler ve Birlesik Krallik’ta yasamaya devam etmeleri icin baska bir vize basvurusu yapmalarina gerek yoktur.

6. Pasaport basvurusu yapabilmek icin neler gerekli ?

Suresiz oturum sahipleri, bu hakkin edinilmesinden bir yil sonra vatandaslik icin basvuru yapabilirler. Bu basvuru icin gerekli kosullar asagida belirtilmistir:

* Kisinin Ingilizce ve ‘Life in the UK’ testini gecmesi gereklidir

* Basvurucunun herhangi bir goc hukuku ihlalinde bulunmamasi ve sicilinin temiz olmasi

* Basvurucunun son 5 yil icinde 450 gunden fazla Birlesik Krallik disinda gecirmemis olmasi

* Basvurucunun son 1 yil icinde 90 gunden fazla Birlesik Krallik disinda gecirmemis olmasi

Mann’s Solutions Birlesik Krallik goc hukuku uzmanligi kapsaminda bireylere ve kurumlara Tier 1, Tier 2, suresiz oturum basvurulari ve diger vize basvurulari konusunda gereken destegi saglamaktadir.